terug naar overzicht

Natuurgebieden

Honden in natuurgebieden

De natuur is voor veel wandelaars de ideale plek om de hond mee uit wandelen te nemen. Niets leukers dan een stevige wandeling met je trouwe hond. Honden kunnen soms gedreven door hun instincten de rust in de natuur verstoren. Daarom zijn er een aantal afspraken nodig.


Waarom aan de leiband

Een groot deel van het leven in de natuur speelt zich laag tegen de grond af. Daar verschuilen zich broedende vogels, kleine zoogdieren, fazanten en zelfs reeën. Door het jachtinstinct van je hond kan hij achter deze dieren aangaan en ze zo in hun rust opschrikken. Sommige dieren lopen zich letterlijk te pletter, raken gekwetst of worden zelfs gedood.

Watervogels rusten, vooral tijdens de trekperiode, graag uit op een mooi waterplas om weer op krachten te komen. Als je hond hen verstoort, vliegen ze met grote groepen tegelijk op en verliezen ze hierbij onnodig veel energie. Net die energie is nodig om hun lange reis tot een goed einde te brengen.

Maar…
Niet alleen wilde dieren genieten van de rust. Ook wandelaars, joggers en fietsers stellen het niet altijd op prijs als een loslopende hond hen ongevraagd benadert of achtervolgt. Heel wat mensen weten bovendien niet hoe ze met een hond moeten omgaan en zijn er bang voor. En jij apprecieert het misschien ook niet altijd als een andere, loslopende hond jouw hond benadert.

Voor de boswachters en toezichters is het onmogelijk om de goede van de kwade honden te onderscheiden. Daarom geldt voor groot of klein, speels of zelfs een beetje sloom: in alle bossen en natuurreservaten moet je hond steeds aan de leiband.

stardekk ×