terug naar overzicht

Nieuws april 2014

16/04/2014

Natuurgebied Bolderberg in een nieuw kleedje

Het afgelopen jaar liet natuurvereniging Limburgs Landschap vzw verschillende werken uitvoeren in natuurgebied Bolderberg. Deze zorgden er voor dat het gebied vrij open blijft en de zeldzame heide- en moerasvegetatie in het hart van De Wijers in stand wordt gehouden. Zo kunnen jong en oud blijven genieten van het panorama over de heide en de vijvers van Terlaemen. Na deze natuurinrichtingswerken, is het nu ook de beurt aan de infrastructuur van het gebied. Dit is mogelijk dankzij de financiële steun van het project Quickwin De Wijers van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM).


Plaats om te spelen
Voor kinderen en jeugdgroepen zoals de Scouts van Bolderberg wordt een nieuw speelbos ingericht vlakbij de kleine parking aan de Kluisstraat. In dit bos mag in de nabije toekomst vrij geravot worden. Om de veiligheid van de kinderen te garanderen, wordt het speelbos wel ontoegankelijk voor mountainbikers en fietsers en zullen eerst nog enkele dode bomen uit het bos verwijderd worden.


Nieuwe onthaal infrastructuur
Bij de parking wordt het onthaalpunt opgefrist met een nieuw infobord, afrastering en bank in hout. Daarnaast worden de oude infoborden in het gebied vervangen door nieuwe. Op de nieuwe infoborden zal je makkelijk meer te weten komen over het gebied, dankzij onder andere een overzichtskaartje en leuke weetjes. Zo kunnen jong en oud de waarde en de natuur van de Bolderberg en de Wijers ontdekken.
Om de recreatie in het gebied te sturen en de rust in het gebied te garanderen voor vogels, zoogdieren en recreanten, zullen bepaalde zones binnenkort enkel toegankelijk zijn voor wandelaars. In principe is dit al jaren het geval, maar vaak werd dit niet al te nauw genomen. Daarom komen er nu pictogrammen te hangen, die weergeven wat wel en niet kan. Eigenlijk net zoals in het verkeer. Fietsers kunnen vanzelfsprekend nog steeds in het gebied terecht op de daarvoor voorziene MTB paden. Aan de baasjes van honden vragen we uit respect voor de natuur en hun mederecreanten de honden aan de lijn te houden.


Via onze website, facebookpagina ‘Ik hou van het Limburgs Landschap vzw’ en de website van Bolderberg, blijf je op de hoogte over de toekomstige infrastructuur werkzaamheden in het gebied

Meer info
Heleentje De Brauwer, heleentje.debrauwer@limburgs-landschap.be, Limburgs Landschap vzw, PR en Communicatie, 011/53 02 51
stardekk ×