terug naar overzicht

Nieuws april 2014

29/04/2014

Negenoord-Kerkeweerd erkend als natuurreservaat

In 2011 en 2012 kocht Limburgs Landschap vzw een belangrijke gedeelte van het gebied Negenoord-Kerkeweerd ( Dilsen-Stokkem) aan. In 2012 kregen we ook het deelgebied De Groeskens in huur van De Scheepvaart nv. Het ongeveer 200 ha grote voormalig grindwinningsgebied was toen al grotendeels heringericht door De Scheepvaart nv met het oog op veiligheid t.o.v overstromingen en ontwikkeling van rivierbegeleidende natuur: o.a. terreinen palend aan de maasoever zijn afgegraven en afgeschuind, dijken zijn verlegd en een HVP werd aangelegd voor de grote grazers. De voorbije jaren werden nog inrichtingswerken uitgevoerd voor natuur en zachte recreatie door het Herstructureringscomité met grindmiddelen: wandelpaden werden ingericht, een brug over de oude Maasarm en verschillende infoborden werden geplaatst.

Het gebied wordt voornamelijk beheerd door onze Konikpaarden en Gallowayrunderen. Samen met de rivierdynamiek zal hun graasgedrag een zo natuurlijk mogelijk dynamisch landschap creëren dat volledig past in het geheel van de Maasvallei.

Als paascadeautje ontvingen we het goede nieuws dat de minister de aanvraag tot erkenning als natuurreservaat en het bijhorende beheerplan van het gebied goedgekeurd heeft. Dit beheerplan werd uitgewerkt door onze vereniging i.s.m. diverse actoren. Na ongeveer 20 jaar subsidieloze inspanningen in het gebied, wordt Limburgs Landschap vzw eindelijk financieel ondersteund om het beheer in het gebied uit te voeren.
stardekk ×