terug naar overzicht

Nieuws mei 2013

31/05/2013

Natuurbeheer levert zeldzame orchideé op in Bergerven

Eind mei van dit jaar werd in natuurgebied Bergerven (Dilsen-Stokkem) een bijzondere ontdekking gedaan door de beheerplanners van Limburgs Landschap vzw. Maar liefst twee exemplaren van de grote keverorchis werden er waargenomen. De terreinploeg van Limburgs Landschap vzw had begin dit jaar onder andere deze zone vrijgemaakt van bomen en struiken om het open karakter van het gebied te bewaren voor de ontwikkeling van de schrale heidevegetatie. Hierbij werd opslag van voornamelijk wilgen, berken en grove dennen gekapt.

De grote keverorchis is een vrij zeldzame soort in Vlaanderen en wordt voornamelijk aangetroffen op in Haspengouw. Ook in de noordelijke delen van Limburg zijn vindplaatsen van de grote keverorchis, maar daar is hij een stuk zeldzamer. De grote keverorchis voelt zich thuis opvochtige lichte plekjes in loofbossen, langs bosranden of in grasland.

In Bergerven zou de invloed van de Zuid-Willemsvaart (die gevoed wordt door het kalkrijk water van de Maas) een verklaring kunnen zijn voor deze vondst. Bergerven ligt echter op een plek waar de Maas lang geleden gestroomd heeft, waardoor bij afgravingen tijdens de natuurinrichtingswerken in het vorig decennium kalkrijke substraten naar boven zijn gehaald. In combinatie met het extra licht door het verwijderen van de opslag, heeft deze plant wellicht terug zijn kop opgestoken. Hopelijk breidt in de toekomst deze populatie zich goed uit.

De naam keverorchis
De keverorchis maakt een muskusachtige stof aan die lijkt op de sexlokstoffen van vrouwtjeskevers. Mannetjeskevers willen daarom met de bloem paren. Bij die pogingen krijgen ze dan een beetje stuifmeel op hun lijf. Als ze dan naar een andere bloem gaan en het opnieuw proberen, dan komt dat stuifmeel op de andere bloem terecht. Als een kever op bezoek geweest is vouwt de plant een van de kroonbladen over de stempel, zodat de bloem niet zichzelf bestuiven kan. Na een paar uur komt de stempel weer vrij. Op deze manier zorgt een keverorchis ervoor dat hij bevrucht wordt. Maar ja, de kever heeft er verder niet zoveel aan!

 

stardekk ×