terug naar overzicht

Nieuws november 2014

15/11/2014

Nieuw speelbos natuurgebied Bolderberg is open!

100 Scouts jongeren helpen mee met het speelbos.

ZOLDER- Na de natuurinrichtingswerken in het kader van het Europese Life + project 3WatEr, was dit jaar de infrastructuur aan de beurt in het gebied. Nieuwe infoborden, een gratis wandelfolder, banken en pallisades sieren nu het gebied. En als kers op de taart komt er ook een speelbos bij. Dit werd mogelijk gemaakt mede dankzij de financiële steun van het project Quickwin De Wijers van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM), de Vlaamse Overheid en de Kerkfabriek. Op zaterdag 15 november wordt door 100 scouts jongeren nog gewerkt in het bos en daarna wordt het speelbos plechtig geopend.

Europese werken
In 2013 liet natuurvereniging Limburgs Landschap vzw verschillende werken uitvoeren in natuurgebied Bolderberg in het kader van het Europese Life + project 3WatEr. Deze zorgden er voor dat het gebied vrij open blijft en de zeldzame heide- en moerasvegetatie in het hart van De Wijers in stand wordt gehouden. Zo kunnen jong en oud blijven genieten van het panorama over de heide en de vijvers van Terlaemen.

Make-over
Voor vele regelmatige bezoekers van natuurgebied Bolderberg leken de werken een ware ramp. Nu de sporen van de werken bijna helemaal hersteld zijn door de natuur, zien de mensen dat de werken effect hebben gehad. Jonge heide krijgt op verschillende plaatsen weer kansen, maar ook het vleesetende plantje zonnedauw doet het goed.

Nieuwe onthaal infrastructuur
En nu de verouderde infrastructuur vervangen is, ziet het er weer tip top in orde uit. Bij de parking werd het onthaalpunt opgefrist met twee nieuwe infoborden, afrasteringen en een bank in hout. Alle oude infoborden in het gebied werden vervangen door nieuwe. Op de nieuwe infoborden kom je makkelijk meer te weten over het gebied, dankzij onder andere een overzichtskaartje en leuke weetjes. Zo ontdekken jong en oud de waarde en de natuur van de Bolderberg en de Wijers.
Om de recreatie in het gebied te sturen en de rust in het gebied te garanderen voor vogels, zoogdieren en recreanten, zijn bepaalde zones enkel toegankelijk voor wandelaars. In principe is dit al jaren het geval, maar vaak werd dit niet al te nauw genomen. Daarom hangen er nu pictogrammen, die weergeven wat wel en niet kan. Eigenlijk net zoals in het verkeer. Fietsers kunnen vanzelfsprekend nog steeds in het gebied terecht op de daarvoor voorziene MTB paden. Aan de baasjes van honden vragen we uit respect voor de natuur en hun mederecreanten de honden aan de lijn te houden.

Plaats om te spelen
Voor kinderen en jeugdgroepen zoals de Scouts van Bolderberg is er een nieuw speelbos vlakbij de kleine parking aan de Kluisstraat. In dit bos mag in de nabije toekomst vrij geravot worden. Zaterdagmiddag openden schepen van Toerisme Jeanne Prikken, Karel Stevens, projectcoördinator van De Wijers en Frans Verstraeten, directeur van Limburgs Landschap vzw, het speelbos. Om de veiligheid van de kinderen te garanderen, is het speelbos ontoegankelijk voor mountainbikers en fietsers en werden enkele dode bomen uit het bos verwijderd. Scouts Bolderberg hoopt nu alleen dat de gemeente snel werk maakt van een veilige weg naar het speelbos. In vogelvlucht ligt het speelbos namelijk enkele tientallen meters van de scoutslokalen vandaan en een binnendoor weg is mogelijk, maar is nog niet gerealiseerd.

Scouts strijd mee
Al vele jaren helpt ook de Scouts van Bolderberg mee met beheerwerken in het gebied. Een keer per jaar zakken ze met meer dan 100 scoutsleden en begeleiders vanuit hun nabijgelegen scoutsgebouw af naar het gebied. Ze helpen vooral met de strijd tegen de Amerikaanse vogelkers. Deze uitheemse boompjes hebben hier geen natuurlijke vijanden en verdringen zo razendsnel de heide die we nu net open willen houden. Gewapend met knipscharen en spades gaan ze aan de slag. Scouts Bolderberg hoopt nu alleen dat de gemeente snel werk maakt van een veilige weg naar het speelbos.


Deze werken kaderen in het Quickwin-Project De Wijers van de Vlaamse Landmaatschappij. Via deze middelen kan Limburgs Landschap vzw de natuur van de Wijers, waar heide en vijvers deel van uitmaken, in de kijker stellen via verbeterde (educatieve) infrastructuur.

 

Meer info
Heleentje De Brauwer, heleentje.debrauwer@limburgs-landschap.be, Limburgs Landschap vzw, PR en Communicatie, 011/53 02 51 of 0485/ 306 748

Foto’s vind je hier en hier

 http://www.limburgs-landschap.be/fotoboek_detail.asp?taal=nl&r=JNCQOOOQG
stardekk ×