terug naar overzicht

Nieuws maart 2015

04/03/2015

Quick Win-project van start in bezoekerscentrum Hengelhoef


Limburgs Landschap vzw gaf gehoor aan de projectoproep ‘Quick Wins’ voor haar bezoekerscentrum in Hengelhoef. ‘Quick Wins’ zijn kleinschalige, kortlopende initiatieven die gericht zijn op de kwalitatieve verbetering van het landschap met haar natuur- en culturele waarden, de recreatieve structuur, de regionale streekontwikkeling en het bevorderen van de samenwerking tussen verschillende betrokken partijen. Het project kadert dan ook in de ‘uitdagingen van De Wijers’.
Het einde van de werken is voorzien in februari 2016.

De Wijers
De Wijers is een betoverende streek in het hart van Limburg, met meer dan 1000 vijvers. Het is een thuis voor heel wat zeldzame dier- en plantensoorten, zoals bijvoorbeeld op de heide. Naast de natuurlijke rijkdom is De Wijers een streek met een rijke culturele geschiedenis, een gevarieerd landschap en een bloeiende economie. Bovendien vind je er toeristische topattracties als Bokrijk, Kelchterhoef en Hengelhoef. Het is heel belangrijk dat de toekomstige generaties kunnen genieten van de schoonheid en troeven van De Wijers. Daarom dat Limburgs Landschap vzw inzet op ‘een verbetering van het onthaal en de beleving in het bezoekerscentrum van Hengelhoef’.

Wat verandert er in Hengelhoef?
Momenteel ontvangt de natuurvereniging zo’n 20 000 bezoekers per jaar. Door een duurzame verbetering van het onthaal, de infrastructuur en de educatieve ingrepen, verhoogt de belevingswaarde bij een bezoek en komt er een duidelijk link naar De Wijers. Het onthaal gebeurt nu bijvoorbeeld op een afbladerde en kille stalvloer. Die wordt vervangen door een steentapijt dat doet denken aan de zandgrond op de heide. Isoleren van het plafond is nodig om ook in de herfst- en wintermaanden een warme ontvangstplaats te worden. Een likje verf doet wonderen en zal de ruimte ‘verlichten’. Een natuurlijke inrichting met duurzaam materiaal zorgt voor de juiste sfeer.

In de oude voederbakken komen interactieve belevingselementen, die je onmiddellijk meer vertellen over de site. “We willen ook een sterker heideverhaal vertellen aan het onthaal en de tentoonstellingsruimtes. Het is de bedoeling dat de tentoonstellingsruimtes functioneler worden. Dat wil zeggen, dat bezoekers hier ook kunnen vertoeven en genieten van een drankje terwijl ze de expo tot zich laten komen”, aldus Albert Baenens (secretaris Limburgs Landschap vzw).
De tafels krijgen bijvoorbeeld een educatieve waarde; het tafelblad wordt een educatief spel met een link naar het heidethema. Een getuigenis via een koptelefoon vertelt het heideverhaal… Dit vormt ook een link met het ‘Vegers voor Vlinders’-pakket. Bij deze ‘De Wijers-activiteit’ gaan kinderen pijpenstrootje uitsteken en met de wortels borstels maken. Eerst ontdekken ze de heide, dan doen ze aan natuurbeheer en uiteindelijk verwerken ze de grondstof tot een kant-en-klaar product.

Word natuurtalent!
Geen paniek! Het bezoekerscentrum blijft gewoon open tijdens de voorziene openingsuren. Ook de activiteiten en themawandelingen lopen gewoon door. Zo kunnen kids bijvoorbeeld ‘natuurtalent worden’. Hou je van dieren? Vind je buiten spelen leuk? Dan word jij zeker een ‘natuurtalent’! Meedoen aan drie ‘natuurtalent-activiteiten, levert jou een volle stempelkaart op! Je ontvangt dan een natuurtalent-diploma en maakt kans op twee overnachtingen op een Kampeervlot bij De Wissen in Dilsen-Stokkem, samen met je gezin! Voor een overzicht van alle activiteiten:
www.limburgs-landschap.be, of vraag achter de activiteitenfolder in het bezoekerscentrum.

Het bezoekerscentrum in Hengelhoef is open:
-vanaf 1 november tot 31 maart: enkel op dagen van activiteiten, van 13u30 tot 17u30.
- vanaf 1 april tot eind oktober: di, wo, do, vr en zondag, van 13u30 tot 17u30.
Het bezoekerscentrum ligt vlakbij afrit 30 van de E314, Park Midden-)Limburg. Adres: Hengelhoefdreef 6, Houthalen. Er is parking vlakbij het wit kasteel (Engelhof). Natuurlijk zien we je ook graag met de fiets komen… Fietsknooppunt 74 is het dichtstbij.

Dit project wordt gerealiseerd en gecofinancierd in het kader van het plattelandsproject De Wijers, in opdracht van de Vlaamse regering.

 

stardekk ×