terug naar overzicht

Nieuws april 2015

01/04/2015

Start bouw unieke toren in leem in Negenoord-Kerkeweerd

Na tientallen jaren ontgrinding, werd het gebied Negenoord heringericht door het Herstructureringscomité. Als kers op de taart en als laatste fase in het gebied zelf zal er gestart worden met de bouw van een unieke uitkijktoren in stampleem. De werken starten in april.


Een lange voorgeschiedenis

Het Herstructureringscomité staat, conform het Grinddecreet, in voor de herinrichting van de grindwinningsgebieden in het Limburgs Maasland. Ook de herinrichting van het grindwinningsgebied Negenoord in Dilsen-Stokkem valt hieronder. Na decennialange ontgrinding wordt momenteel gewerkt aan de laatste fase van de herinrichting van het gebied Negenoord.
Het Herstructureringscomité ontwikkelde voor dit gebied, in overleg met alle aanbelangende partijen, een herinrichtingsvisie waarbij natuurontwikkeling vooropstaat. Maar ook het recreatieve medegebruik – met aandacht voor ruime toegankelijkheid van het gebied voor rolstoelgebruikers – vormde een belangrijk aandachtspunt.
Intussen is het natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd in eigendom van Limburgs Landschap vzw en vormt een belangrijke schakel in het RivierPark Maasvallei.

Natuurlijke en duurzame eyecatcher
Als eyecatcher in Negenoord wordt nu in opdracht van het Herstructureringscomité het laatste uitrustingswerk aangevat, zijnde de realisatie van een uitkijktoren in stampleem. De toren is driehoekig met afgestompte hoeken en zal 10 meter hoog worden. Het is een ontwerp van De Gouden Liniaal Architecten uit Genk en wordt gebouwd op een terp, het hoogste punt, in het midden van Negenoord. Het gebouw zal een deel uitmaken van zijn omgeving en daarom is het een materialisering van de plek zelf: de buitenmuren zijn gebouwd uit aarde uit de onmiddellijke omgeving.
De uitkijktoren zal een belangrijke meerwaarde naar beleving van het gebied toe betekenen. Niet alleen biedt hij naar natuurbeleving een extra troef, maar ook louter visueel zal de toren een attractieve meerwaarde vormen. Het uitkijkplatform heeft dan ook voldoende oppervlakte en is berekend op groepen tot 30 personen voor mogelijke natuureducatie.
Het resultaat zal een beeldbepalend gebouw zijn met bijzondere eigenschappen waaronder extreem lage impact op het milieu, robuust en onderhoudsarm en een hedendaagse toepassing van een traditionele techniek nl. stampleem.

Eeuwenoude techniek
De techniek van stampleem (rammed earth, pisé,…) bestaat reeds duizenden jaren en wordt toegepast in de hele wereld: vochtige aarde wordt in een gietvorm (bekisting) gegoten en mechanisch aangedamd, laag per laag. Een juiste verhouding tussen klei, zand en Maasgrind is cruciaal. Na een droogtijd zullen de muren die 80 cm dik zullen worden voldoende draagkrachtig zijn en bestand tegen alle weersomstandigheden, e.d. Veroudering zal de plastische kwaliteiten van het materiaal versterken.

Gezien er enkel natuurlijke materialen gebruikt worden, is het drogen van de stampleem om te kunnen verharden zeer bepalend voor het moment van uitvoering. Het is noodzakelijk dat de stampleem kan drogen in de zomermaanden. Daarom zullen de werken al starten begin april en eindigen in het najaar De werkzaamheden zullen in overleg met natuurvereniging Limburgs Landschap vzw, de beheerder van het gebied, uitgevoerd worden. De aannemer die de werken zal uitvoeren is van de Kreeke uit Halen.

 

 

stardekk ×