terug naar overzicht

Nieuws september 2015

02/09/2015

Fotowedstrijd: Kunst van de natuur!

“Kunst in de natuur” klinkt je misschien bekend in de oren, de scheppingen van o.a. Andy Goldsworthy gingen de wereld rond. “Kunst in de natuur”; ook ‘land art’ genoemd, veronderstelt een ingrijpen van de mens in de natuur, als dan niet met behulp van natuurlijke materialen. Wanneer we echter spreken van “Kunst van de natuur” gaan we er van uit dat er geen enkele menselijke tussenkomst is bij het ontstaan van een kunstwerk. Geen toevoeging of geen verplaatsing. Het bedauwde web van een spin, glinsterend in de ochtendzon, kan poëtische zielen optillen tot extatische hoogten. Geometrische vormen vindt men overal terug: in de perfecte rondingen van een zeeschelp, de gebogen lijnen van de zaden van een zonnebloem. Maar het kan ook gewoon het skelet zijn van een rotte boomwortel die onze aandacht trekt, misschien in uw eigen tuin?

Omdat onze natuur barst van de kunst, organiseert Natuurpunt afdeling Houthalen-Helchteren en Limburgs Landschap vzw een fotowedstrijd. Het opzet is simpel: geen landschap, maar een ‘beeld’ dat door een mens had gemaakt kunnen zijn, maar het uiteraard niet is.
De jacht is open van 1 juni 2015 tot 31 maart 2016. Het ‘jachtgebied’ is beperkt tot de provincie Limburg. Iedere deelnemer mag maximum 3 foto’s van minimum 1MB insturen.


Tentoonstelling
Uit alle inzendingen wordt een selectie gemaakt voor een tentoonstelling in het kerkje van Laak te Houthalen. Op vrijdag 20 mei om 20u start de vernissage. 

Op 21,22,28 en 29 mei kan je de tentoonstelling ook gratis bezoeken.

Telkens vanaf 14u tot 16u. 

 

Selectie

Je kan alvast aan de slag. Bekijk je omgeving met artistieke blik. We zijn niet echt op zoek naar ‘de kunstfoto’, maar simpelweg naar kunst ‘van of uit’ de natuur.
De selectie gebeurt op basis van de volgende criteria:
- De foto is getrokken in Limburg, met een duidelijke plaatsvermelding.
- De foto wordt ingestuurd tussen 1 mei 2015 en 31 maart 2016 naar patricia.willems@limburgs-landschap.be of wieskee@yahoo.com
- De foto is minstens 1 MB.
- Kleurenfoto of zwart/wit is mogelijk.
- Originaliteit en de garantie dat er geen menselijke tussenkomst heeft plaatsgevonden in de foto scene.

De foto’s mogen achteraf gebruikt worden door Limburgs Landschap vzw en Natuurpunt afdeling Houthalen-Helchteren. 

Samenstelling jury
Er zijn 4 juryleden, waarvan 2 betrokkenen van Natuurpunt afdeling Houthalen-Helchteren, en 2 betrokkenen van Limburgs Landschap vzw.

En de winnaar is…
Eén winnaar staat alvast bekend: de natuur!
Het werk van alle geselecteerden wordt geprint en mogelijks verkocht tijdens de tentoonstelling. De naam van de fotograaf wordt vermeld op de foto.
De fotograaf ontvangt 50% van de winst op zijn verkochte foto’s.
Het werk van alle deelnemers wordt vertoond adhv een presentatie via beamer.

stardekk ×