terug naar overzicht

Nieuws mei 2016

12/05/2016

Nieuw intergemeentelijk wandelgebied Kolveren-Laambroekvijvers

Pinkstermaandag 16 mei opent natuurvereniging Limburgs Landschap vzw samen met de gemeentes Houthalen-Helchteren en Zonhoven officieel het nieuwe lokale wandelgebied Kolveren-Laambroekvijvers. Ongeveer 7,5 km nieuw bewegwijzerd wandelplezier waarin men de natuur en cultuur van de Wijers kan ontdekken.

Verborgen natuur
Het natuurgebied Kolveren ligt verscholen achter de wijk Ten Eikenen Kolveren. De Laambroekvijvers, die lokaal beter gekend zijn als het Houthalens kanaaltje, ligt aan de voet van de vroegere mijnterril van Houthalen. Enkel vanop de autosnelweg zie je dat hier een mooi stukje natuur ligt. Het bestaan van beide natuurgebieden is bij de meeste mensen dan ook haast onbekend.

Nieuw wandelgebied
Vanaf 16 mei kan je vanaf de kapel van Ten Eikenen (Eikenenweg 43, Zonhoven) of Café Vini’s (Stationsstraat 120, Houthalen) vertrekken voor een 2,2 tot 7,5 km lange wandeling.
Pinkstermaandag 16 mei wordt namelijk het nieuwe wandelgebied ingehuldigd. Iedereen is welkom om het gebied te ontdekken. Dat kan op eigen houtje of samen met een gids van Limburgs Landschap vzw. Vanaf 13 uur is iedereen welkom aan het buurthuis Ten Eikenen-Kolveren (Oudestraat 13D in Zonhoven). Alle deelnemers ontvangen de kersverse wandelfolder en een drankje. Achteraf kan je de folder gratis afhalen in bezoekerscentrum Hengelhoef en de toeristische infokantoren van Zonhoven en Houthalen-Helchteren.

Centraal in De Wijers
Beide natuurgebieden liggen in de Wijers, een regio vol vijvers, beekvalleien en natuurhistorische elementen. De Vlaamse Overheid wil de natuurtroeven en het belang van dit gebied promoten en bekend maken bij de lokale bewoners. Met de subsidies van het Quick-Win project kon natuurvereniging Limburgs Landschap met de medewerking van de gemeente Houthalen-Helchteren, de gemeente Zonhoven, het buurtschap Ten Eikenen-Kolveren en café Vini’s een opwaardering van het gebied uitvoeren. Zo werd het knuppelpad in het natste deel van Kolveren heraangelegd, liggen er her en der nieuwe brugjes om de toegang gemakkelijker te maken, staan er op 6 locaties nieuwe infoborden, startborden en banken, is er een trap gemaakt en een nieuwe wandelfolder met kaart die meer uitleg geeft over de beide gebieden.


Dit project wordt gerealiseerd en gecofinancierd in het kader van het plattelandsproject De Wijers, in opdracht van de Vlaamse regering.
stardekk ×