terug naar overzicht

Nieuws mei 2016

12/05/2016

Geslaagde opruimactie in natuurgebied Galgenberg

Het was een vrolijke boel aan Wijkcentrum Lindeman, want de kinderen stonden daar aan te schuiven voor een gratis ijsje. Ze hadden dat wel verdiend want eerst hadden ze samen met hun ouders en onder leiding van Limburgs Landschap een opruimactie gehouden in het natuurgebied Galgenberg en omgeving.

En - eigenlijk jammer genoeg - hebben ze daar een grote hoeveelheid zwerfvuil ingezameld. Iedereen kreeg als beloning enkele plantjes om de eigen tuin op te vrolijken. De ouders kregen nadien van beheerplanner David Beyen een woordje uitleg over de kapwerken van dit voorjaar in het natuurgebied. De strook langs de weg wordt voortaan beheerd als houthakbeheer, de bomen en struiken worden om de 10 jaar gekortwiekt waarna ze weer uitschieten. Dat geeft een mooie bosrand en tegelijk wordt het risico op takken op weg en fietspad veel kleiner. In het westen is het bos gedund, zo wordt het aangeplante dennenbos stilaan omgevormd in een natuurlijk eiken-berkenbos. Aan de watertoren moesten de bomen weg voor de veiligheid van de ondergrondse leidingen. Een rand van het bos is gedund als ideale plek voor de zeldzame heidevlinder, bijen en andere insecten.

Tenslotte is centraal op de Galgenberg een bos met Corsicaanse dennen gekapt zodat de zeer zeldzame rugstreeppad zich daar kan voortplanten. Binnenkort worden de paden hersteld en na het broedseizoen worden de takkenhopen opgeruimd. Bron: Internetgazet: Heusden-Zolder

stardekk ×