terug naar overzicht

Nieuws september 2016

12/09/2016

Waarom niet zwemmen in natuurgebieden ?

Niets is meer ontspannend dan met warm weer heerlijk en rustig te kunnen zwemmen. Natuurgebieden zijn vaak de geliefde plek bij uitstek. Terwijl het eigenlijk verboden is. Ook dieren hebben tijdens de warmte nood aan afkoeling. Door verstoring van zwemmers hebben zij geen kans. Bovendien worden sommige soorten, die zeer verstoringsgevoelig zijn en het gebied hebben uitgekozen om hun rust, plots verjaagd. Voor sommige diersoorten kan dit fataal zijn.

Maar niet alleen omwille van de verstoring op fauna wordt zwemmen verboden: de plassen in de natuurgebieden zijn verre van officieel zwemwater. Ze worden bv. niet gecontroleerd op de waterkwaliteit. Stilstaand water kan in combinatie met lange droogte en hitte zorgen voor de extreme groei van blauwalgen. Zowel honden, kinderen als volwassenen kunnen hier zwaar ziek van worden.

Maar ook de diepte van het water kan verrassen. Voormalige grindplassen kunnen ontzettend diep zijn. Door de koude onderstroming kan je plots bevangen worden. Redders zijn er niet en voor hulpdiensten is zo’n gebied moeilijk tot niet bereikbaar! Denk dus twee keer na!

stardekk ×