terug naar overzicht

Nieuws november 2016

29/11/2016

Wie wordt ’natuurtalent 2016’?

Wie wordt ‘natuurtalent 2016’?
In 2016 organiseerde Limburgs Landschap vzw de campagne ‘word natuurtalent’. Ze organiseerden 18 ‘natuurtalentenjachten’ in hun bezoekerscentrum in Hengelhoef, Houthalen-Helchteren. Dat zijn activiteiten waar je ‘je hartje voor natuur’ kunt ophalen, geheel op kindermaat. Denk maar aan: lammetjes voederen en verzorgen, blotevoeten-, kabouter-, paddenstoelenwandelingen, Modderdag en zoveel meer. Uit de vele natuurtalenten werd één gelukkige winnaar geloot.

En de winnaar is…
Nouri Pollet uit Genk! Schepen Koen Sleypen ontving het goede nieuws van niemand minder dan Sinterklaas!
Nouri wint - samen met zijn familie – 2 overnachtingen op een kampeervlot bij Maascentrum De Wissen. Nouri is vijf jaar en zit in de 3de kleuterklas in Tongeren. Hij heeft heel wat ontdekt tijdens de ‘natuurtalent-activiteiten’! Het gekke geluid dat lammetjes maken bij het ‘voederen en verzorgen’, bijvoorbeeld. Hij vraagt ook vaak aan zijn mama wanneer het opnieuw Modderdag zal zijn… Toen had hij zich lekker vuil mogen maken onder een stralend zonnetje. Een onvergetelijke dag! Verder is Nouri gefascineerd door insecten; alles wat kriebelt en kruipt stopt hij in een loeppotje, zodat hij het goed kan bekijken. Van harte proficiat, Nouri!
Limburgs Landschap vzw, Maascentrum De Wissen en het stadbestuur van Dilsen-Stokkem wensen alle natuurtalenten van harte proficiat met hun resultaat, en hopen dat zij ook in 2017 zullen strijden voor de felbegeerde titel!

Waarom kinderen natuur nodig hebben?
Westerse kinderen zitten veel binnen waar ze uren per dag doorbrengen achter de spelcomputer of voor de tv. Ze lijken minder buiten in de natuur te komen dan vroeger en er zijn aanwijzingen dat kinderen van tegenwoordig laag scoren wat betreft natuurhouding, gedrag en kennis van de natuur. Zo denken schoolkinderen die regelmatig met de natuur in aanraking komen vooral aan dieren die ze uit eigen ervaring kennen, zoals hertjes, eekhoorns en spinnen. Kinderen met weinig natuur in de buurt noemen vaker tropische dieren zoals leeuwen, olifanten en tijgers die van de tv kennen. Wetenschappelijk onderzoek biedt steeds meer aanwijzingen dat de toename van welvaartziekten onder kinderen samenhangt met de toenemende afstand tussen kinderen en natuur.


De natuur vervult behoeften in een kind waar in het dagelijks leven minder aan voldaan wordt. Kinderen die druk zijn, blijven in de dagelijkse structuur ook druk. In de natuur vallen de dagelijkse kaders weg. Wat het ‘drukkere kind’ de mogelijkheid biedt zijn rust te ervaren. Ze hebben de rust en de ruimte om te ‘zijn’. Bij kinderen die in het dagelijks leven teruggetrokken zijn, zien we een stoere kant naar boven komen: rennen door het hoge gras, in bomen klimmen, met stokken ‘vechten’, op ontdekking gaan. In de natuur voelen ze zich veilig om hun eigen grenzen te gaan verkennen. Naast de vele kleuren in de natuur, vind je er ook nog andere elementen waar het thuis vaak aan ontbreekt: organische vormen en ruimte. Dat heeft ook een uitwerking op de innerlijke processen (van kinderen).

Kinderen zijn heel goed in het ‘zijn’ in de natuur, een mooie oefening in ‘mindfull’ zijn. Volwassenen hebben eerder de neiging om vooral van A naar B te bewegen… Kinderen hebben oog voor detail en de behoefte om af te toe stil te staan, te voelen, te ruiken, te bewonderen. Zelf heb ik zo ooit een naaktslak een dunne grasspriet zien beklimmen… Ik vraag me nog steeds af hoe het mogelijk is. De wonderen in de natuur zijn ontelbaar!

Wil jij ook natuurtalent worden?
Kom dan in 2017 naar een ‘natuurtalentenjacht’. Per activiteit ontvang je een stempel op je spaarkaart. Drie stempels staan gelijk aan een volle kaart. Je ontvangt dan een ‘natuurtalent diploma’, samen met een kleine verrassing. Bovendien maken alle ‘natuurtalenten’ opnieuw kans op een fantastische reisje…

Meer informatie en een overzicht van de ‘natuurtalentenjachten 2017’ vind je op
www.limburgs-landschap.be, onder activiteiten.

‘Word natuurtalent’ is een initiatief van Limburgs Landschap vzw in samenwerking met Maascentrum De Wissen en de ondersteuning van het stadsbestuur van Dilsen-Stokkem.


Bron: het wonderlijke effect van de natuur op je kind, nieuwetijdskind magazine
Onderzoek naar Kind en Natuur, IVN

stardekk ×