terug naar overzicht

Nieuws juli 2017

10/07/2017

150 hectare nieuwe natuur

Op de grens tussen België en Nederland maak je in natuurgebied Koningssteen-Kollegreend (Kessenich) kennis met een uniek rivierlandschap. Ooit kronkelde de Maas met haar vele meanders hier. De afgelopen jaren werd in verschillende fases grind gewonnen in het gebied. Nu is bijna gans het gebied ingericht als natuurgebied. Goed voor zo’n 170 hectare natuurplezier!

Bezit van de koning
Koningssteen was ooit een grindeiland in de Maas. Dergelijke eilanden lagen als stukjes niemandsland tussen beide zijden van de rivier. Ze werden toebedeeld aan de bezittingen van de koning. Aan de combinatie van het eigendomsrecht (‘koning’) en de grindige ondergrond (‘steen’) dankt het gebied haar naam. Door grote verleggingen van de Maas tussen 1743 en 1806 kwam Koningssteen samen met Kollegreend aan de linkerzijde van de oever te liggen en werd de huidige ligging bepaald. Tussen 1951 en 1957 is het grind van Koningsteen gewonnen. Vervolgens is het gebied weer grotendeels opgevuld met mijnsteen en grindresten. Omdat er ook op Vlaams grondgebied grind werd gebaggerd, werd een dijk op de grens tussen Nederland en België aangebracht: het huidige Koningssteen.

Nieuwe natuur
Door de natuurinrichtingswerken langs de Maas ontstaan prachte natuurgebieden. In Koningssteen-Kollegreend worden grote delen van deze natuur begraasd door Konikpaarden en Gallowayrunderen. Deze halfwilde, winterharde dieren zorgen samen met de bever voor een mozaiek structuur in het gebied.
Daardoor ontstaat een bloemenparadijs met planten als vijfdelig kaasjeskruid, wilde marjolein, wilde peen, enz waar heel veel vlinders en bijen dol op zijn. Misschien zie je de Koninginnepage wel fladderen.

Kwartelkoning
Een ander deel van het gebied, deelgebied Boterakker, zal Limburgs Landschap beheren voor de Europees beschermde kwartelkoning ’Crex crex.’ Deze kwartelachtige broedt graag in hoog gras. Voortaan zullen deze graslanden daarom ook laat op het jaar, in de periode augustus, gemaaid worden. En om 100% rust en een minimum aan verstoring te garanderen zal de tussendijk tussen de twee graslanden van de Boterakker in het broedseizoen ook voor wandelaars afgesloten zijn.

Toegankelijk

Niet alleen deelgebied Koningssteen en Kleizone zijn nu goed toegankelijk, maar sinds de afwerking van het gebied medio 2017 kan je volledig rond de Kessenichplas wandelen. Een deel van die plas werd weer opgevuld met grond om een deel bos, dat elders in het gebied werd weggevraven te compenseren. In de Kleizone kan je dan weer over het knuppelpad richting de vogelkijkhut wandelen. Vanop de dijken heb je een prachtig zicht over de Maas, de Vissenakkerplas en de Boterakker.
In het grensoverschrijdende deelgebied Koningssteen kan je tussen de halfwilde Konikpaarden en Gallowayrunderen wandelen. Hou voldoende afstand en aai of voeder de dieren niet. In het ganse gebied zijn honden toegelaten, maar wel kort aangelijnd.
Fietsers kunnen fietsen van de Grote Heggeplas richting het Bomenmonument en zo richting Kessenich. Voor gemotoriseerd verkeer is het gebied niet langer toegankelijk. 

Binnenkort komt er vlakbij het Bastion ook een hondenlosloopzone, maar daar moet eerst nog grind gewonnen worden.
Ook kitesurfen en waterrecreatie is niet langer toegestaan. Daarvoor verwijzen we graag naar het surfstrand dat bereikbaar is via het nieuwe Bastion. Daar is parkeergelegenheid en een surfstrand voorzien. De huidige zandige oevers van het natuurgebied worden op korte termijn beschermd tegen recreatiedruk door de aanleg van een boeienlijn. Zo krijgen watervogels zowel ’s winters als ’s zomers voldoende rust. 


Meer info over het gebied en de wandelmogelijkheden vind je hier.
Een gratis folder met info en wandelkaart van het gebied is verkrijgbaar bij Toerisme Kinrooi, Botel, Bezoekerscentrum Hengelhoef en het Domherenhuis.


stardekk ×