terug naar overzicht

Nieuws december 2017

06/12/2017

Wie wordt ’Natuurtalent 2017’?


Sinds 2014 organiseert Limburgs Landschap vzw de campagne ‘word natuurtalent’. In 2017 kon je deelnemen aan vele ‘natuurtalentenjachten’ in hun bezoekerscentrum in Hengelhoef, Houthalen-Helchteren. Dat zijn activiteiten waar je ‘je hartje voor natuur’ kunt ophalen, geheel op kindermaat. Denk maar aan: vogelkastjes bouwen, Het Regenboogpad, modderdag, vlinderwandeling en zoveel meer. Uit de vele natuurtalenten werd deze week een gelukkige winnaar geloot… Dat het de moeite loont om buiten te spelen wordt duidelijk in onderstaand tekstje.

Kinderen die regelmatig buiten spelen, zijn minder vaak ziek en tonen ook meer geavanceerde motoriek, waaronder coördinatie, evenwicht en behendigheid. Kinderen die gemakkelijk toegang hebben tot veilige groene ruimtes, zijn vaker fysiek actief. Dat heeft een positieve invloed op hun ontwikkeling. Zo bevordert buiten spelen: creatief spel, stimuleert het de interactie tussen kinderen en volwassenen en vermindert het de symptomen van ADHD. Hun bewustzijn en hun vaardigheden om te redeneren en te observeren worden daardoor aangescherpt. Natuurlijk is voldoende bewegen ook cruciaal om overgewicht te voorkomen. Bij Belgische kinderen tussen tien en twaalf jaar heeft één op de vijf overgewicht. Verontrustend is ook dat de meeste jongeren met overgewicht ook als volwassene overgewicht hebben (Bron: gezondheid.be)

En de winnaar van 2017 is…
Emma en Genevieve De Jonge uit Zutendaal! Aangezien zij stiefzusjes zijn en beiden een volle kaart hebben, winnen ze samen met hun gezin 2 overnachtingen op een kampeervlot bij Maascentrum De Wissen. “Zowel Genevieve als Emma vonden de paddenstoelenwandeling het leukste... Achteraf konden ze aan het bezoekerscentrum ook nog boogschieten en boomklimmen. Uiteindelijk waren we dus de hele middag in Hengelhoef en was het moeilijk om de kinderen mee naar huis te krijgen. Ze zijn immers graag in de natuur, om te spelen in het bos of om nieuwe dingen te leren”, aldus de trotse mama Sindy de Jonge. 

Wil jij ook een natuurtalent worden?
Kom dan in 2018 naar een ‘natuurtalentenjacht’. Per activiteit ontvang je een stempel op je spaarkaart. Drie stempels staan gelijk aan een volle kaart. Je ontvangt dan een ‘natuurtalent diploma’, samen met een kleine verrassing. Bovendien maken alle ‘natuurtalenten’ opnieuw kans op een fantastische natuurreisje…

Meer info vind je via www.limburgs-landschap.be, onder activiteiten. Je kan  ook de ‘natuurfotokalender 2018’ bestellen, dan heb je een mooi overzicht van alle activiteiten via info@limburgs-landschap.be

Limburgs Landschap vzw wenst alle natuurtalenten van harte proficiat met hun resultaat, en hopen dat zij ook in 2018 zullen strijden voor de felbegeerde titel!
‘Word natuurtalent’ is een initiatief van Limburgs Landschap vzw in samenwerking met Maascentrum De Wissen en de ondersteuning van het stadsbestuur van Dilsen-Stokkem.

stardekk ×