terug naar overzicht

Nieuws februari 2018

01/02/2018

Dood hout doet leven in Hengelhoef

Bijna lente 
Heb jij ook zoveel zin om terug naar buiten te gaan? Vanaf 21 maart opent het bezoekerscentrum in Hengelhoef weer regelmatig zijn deuren. Ga los in het speelbos, trek er op uit via een van de verschillende wandelroutes, ontleen Het Regenboogpad, verken de heide- en insectentuin, ontdek de imkerij, snuffel in een boek uit het natuurboekenkastje, speel een tafelbladspel en word een bij, luister naar een heideverhaal in het Houthalens dialect, drink er eentje op het goede doel (natuurvereniging Limburgs Landschap vzw) of
doe mee aan één van de vele natuuractiviteiten. Een overzicht van de activiteiten vind je via onze kalender. 
Openingsuren bezoekerscentrum (vanaf 21 maart tot en met eind oktober)
Wo, do, vr & zondag van 13u30 tot 17u30. In juli en augustus zijn we ook op dinsdag open.
Bezoekerscentrum Hengelhoef | Natuurvereniging Limburgs Landschap vzw | Hengelhoefdreef 6 | Houthalen

Bos kappen voor meer diversiteit
Intussen zijn de kapwerken in het natuurgebied Hengelhoef achter de rug en moet er enkel nog hout worden afgevoerd. De (wandel)wegen worden nog hersteld als het terrein droog is. We willen de wandelaars alvast bedanken voor hun begrip bij het tijdelijke ongemak. Natuurvereniging Limburgs Landschap vzw is zich ervan bewust dat een bos dat net gedund is, geen fraai beeld oplevert. Toch is het heel belangrijk, zeker in Hengelhoef, dat er regelmatig wordt gekapt en het bos wordt omgevormd naar een meer inheems en gevarieerd bos. Wat is het probleem in Hengelhoef? De bomen zijn bijna allemaal even oud en de Amerikaanse eiken nemen geleidelijk de overhand als we niet tijdig ingrijpen.


Limburgs Landschap vzw kapt fijnsparren, grove dennen en Amerikaanse eiken om:
1) De verjonging te stimuleren en zo een bos met bomen van alle leeftijden te krijgen.
2) Eentonige naaldhoutbossen om te vormen.
3) De inheemse soorten te stimuleren zoals berk, beuk, tamme kastanje, zomereik, zoete kers… ten opzichte van de Amerikaanse eik en Amerikaanse vogelkers.
4) Bosranden te ontwikkelen met struiksoorten zoals vuilboom, hazelaar, hulst, lijsterbes, kamperfoelie, …

Eind 2017 zijn er veel dunningen uitgevoerd. Door de geleidelijk toenemende ouderdom van het bos kan er in de toekomst meer gewerkt worden met kleine (tot 0,5 ha) verjongingsgroepen, waardoor de impact veel kleiner zal zijn. Intussen blijven een aantal andere percelen een globale dunning nodig hebben zodat er mooie toekomstbomen kunnen worden geselecteerd. We kunnen het bos niet ouder, maar wel meer divers maken. En dat is ook het doel!

Dood hout doet leven
Ward Walraven, de regiobeheerder van Hengelhoef licht toe: “In het bos ligt er momenteel nog veel kreupelhout of afgebroken stammen. Dit oogt misschien niet zo netjes voor het oog van de wandelaars, maar voor de natuur kan dit heel interessant zijn. Door het afscheuren van grote takken kunnen holtes ontstaan voor vleermuizen, bijvoorbeeld. Door een afgescheurde tak gaat een boom ‘bloeden’ en kunnen insecten zich hier mee voeden. Zoals bijvoorbeeld het vliegend hert dat doet bij een eik. Wist je dat in een dode stam meer leven zit dan in een levende boom? Dood hout doet leven, dus! Als we alles in het bos netjes zouden opruimen, verdwijnt een heel ecosysteem waar honderden soorten afhankelijk van zijn. Daarom zal niet alles in het bos in Hengelhoef worden opgeruimd.” 

 

stardekk ×