terug naar overzicht

Nieuws juli 2018

31/07/2018

Nieuw boek en nieuw mysterie rond het Domherenhuis

Natuurvereniging Limburgs Landschap vzw zetelt al sinds 2001 in het Domherenhuis of het ‘Klein Kasteelke’ in Zolder. Na een reeks van renovaties wil Limburgs Landschap vzw in het voorjaar van 2019 een nieuw boek over het Domherenhuis en -park uitgeven. Want inmiddels is er veel veranderd in het gebouw en het park, maar zijn er ook nieuwe elementen opgedoken. Limburgs Landschap vzw vraagt zich af hoe onderdelen van het park er vroeger uitzagen en wat de functie was. Vandaar een oproep voor meer informatie.

Park en kasteel samen

In 1976 kocht de gemeente Heusden-Zolder het domein van Barones Helène de Villenfagne de Vogelsanck. In 2001 kocht natuurvereniging Limburgs Landschap het kasteel van de gemeente Heusden-Zolder. Het park bleef eigendom van de gemeente. Toch varen beide eigenaren geen aparte koers. Limburgs Landschap vzw en de gemeente Heusden-Zolder zitten al regelmatig rond de tafel i.v.m. de opmaak van een beheerplan. Dit plan moet een visie vormen voor toekomstige invullingen en veranderingen en het verkrijgen van eventuele subsidies voor zowel het gebouw als het park.

Details en vormen
Nu de conciërgewoning zo goed als gerenoveerd is en binnenkort opengaat als B&B, wordt de tegenovergelegen vleugel klaar gemaakt als nieuwe kantoren voor de natuurvereniging. Die vleugel bleef er lange tijd na het overlijden van de barones onafgewerkt bij liggen. Maar ook onderhoud is nodig. Zo werd afgelopen jaar alle dakgoten en schouwen gerestaureerd en kreeg twee derde van het complex dubbel glas. Komend jaar zullen ook nog enkele vergeten details hersteld worden, zoals de vroegere ornamenten met bloemen op de dakkapellen.

Niet alleen het gebouw kende in de loop der jaren periodes van veranderingen, verbouwingen of verval. De functie van boerderij kwam te vervallen. Al is natuurvereniging Limburgs Landschap vzw vandaag de dag in de ‘Heerlijkheid van Vogelsanck’ een van de grootste terreinbeheerders.
Ook het park veranderde flink. Zo had nog vrij recent de barones een moestuin langs de Dekenstraat en een grote boomgaard. Van die laatste blijft nog een stuk over, maar de moestuin verdween.

Rond 1780 liet baron Jean Louis de Villenfagne de Vogelsanck in het park een waar arboretum in het park aanleggen in de Engelse landschapsstijl. Een boel van die speciale bomen staan er nog steeds. Maar ondertussen is van het wijdse en open zicht, dat typisch is voor die vorm van tuinarchitectuur, niet veel sprake meer. Veel alleenstaande bomen maken nu deel van het bos. Samen met de gemeente en het Regionaal Landschap Lage Kempen worden er regelmatig onderhoudswerken in het park uitgevoerd om typische elementen weer zichtbaar te maken.

Mysterie in het park
Wie al eens vaker rondwandelt in het Domherenpark zal in het zuidoosten alvast de geulen opgevallen zijn. Op zich niet zo vreemd, maar wist je dat ze vanuit bovenaanzicht een schelpenpatroon hebben. Was het een soort doolhof of wandelgang met speciale beplanting? Was het open of eerder begroeid met bomen zoals nu?

Ook in het zuidwesten van het park liggen eigenaardige structuren. Een kronkelende weg overgroeid met hulst en een perceel met richels die lijken op afwateringsgrachtjes. Maar het zou raar zijn dat op het hoogste punt van Zolder grachten liggen. De afkomst moet elders gezocht worden. Komen die richels van een vroegere akker? Of was er nog iets anders?

We roepen iedereen op die foto’s, herinneringen aan deze structuren, het kasteel, de boerderij of het park heeft dit met ons te delen. De foto’s worden na het inscannen terugbezorgd aan de eigenaar of, indien gewenst, bezorgd aan de Heemkundige Kring van Zolder ter bewaring voor de toekomst.

Limburgs Landschap vzw
Tav Heleentje De Brauwer
Dekenstraat 39
3550 Zolder

Of heleentje.debrauwer@limburgs-landschap.be

stardekk ×