terug naar overzicht

Nieuws december 2018

19/12/2018

Gezocht: vrijwilligers voor uniek afvalonderzoek

Gezocht: Vrijwilligers voor uniek afvalonderzoek langs de Maas en Waal

Voor het derde jaar op rij wordt in Nederland een grootschalig onderzoek voortgezet naar rivierafval langs de Maas en Waal met behulp van citizen science (burgerwetenschap). Dit onderzoek is onderdeel van Schone Rivieren, een initiatief van IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee. Schone Rivieren zoekt vrijwilligers die mee willen doen aan dit unieke rivierafvalonderzoek langs de Maas en een training willen volgen in Dilsen-Stokkem in Belgisch Limburg of Cuijck in Noord Limburg. Als onderzoeker lever je een bijdrage aan het verminderen van plastic afval dat via de rivieren naar de zee stroomt.

Vrijwilligers gezocht
Voor het onderzoek worden vrijwilligers gezocht die als onderzoeker bij willen dragen aan kennis over zwerfafval op de oevers van de Maas. Tijdens het onderzoek worden vrijwilligers ingedeeld op een stuk oever. De afvalonderzoeker krijgt één of meerdere afgebakende tracés aan de Maas toebedeeld. Volgens een gestandaardiseerd protocol tellen en categoriseren zij het afval. Aansluitend worden thuis de gegevens ingevoerd en verstuurd voor verwerking en analyse.
In september 2017 zijn de eerste rivierafvalonderzoekers getraind. Na een succesvol vervolg in 2018 gaat ook in 2019 een nieuwe groep onderzoekers van start.

Meehelpen met dit onderzoek?
De voorbereidende training wordt op 12 januari 2019 gegeven in Dilsen-Stokkem (Belgisch Limburg net over de grens bij Sittard) en op 26 januari in St. Agatha bij Cuijck. Meer informatie of direct aanmelden: www.schonerivieren.org.

Over Schone Rivieren
Er is steeds meer aandacht voor plastic soep en wereldwijd verzamelen miljoenen mensen zich voor opruimacties op stranden. De aanvoer van plastic afval vanuit rivieren is echter een onderbelicht probleem. IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee bundelen de krachten en brengen hierin verandering met ‘Schone Rivieren’. Onze gezamenlijke droom? Vanuit de Nederlandse rivierdelta stroomt er geen plastic afval meer de Noordzee in. We bereiken dit met Onderzoek, Opruimen, Oplossen en Ontdekken. Hierbij betrekken we de ruim 4.000 vrijwilligers die als Maasjutters en Waaljutters al enkele jaren actief zijn met opruimen en onderzoeken.
Schone Maas en Maas.net
Sinds 2013 worden de Nederlands Limburgse Maasoevers opgeruimd in zo’n 144 opruimacties met meer dan 1683 vrijwilligers via de samenwerking Schone Maas Limburg. Dat is een samenwerking van alle Maasgemeenten (Eijsden-Margraten, Maastricht, Meerssen, Stein, Sittard-Geleen, Echt-Susteren, Maasgouw, Leudal, Roermond, Peel en Maas, Beesel, Venlo, Horst aan de Maas, Venray, Bergen, Gennep en Mook en Middellaar) met o.a. de Provincie Limburg, Rijkswaterstaat, Stichting het Limburgs Landschap, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Waterschap Limburg en IVN Limburg die het geheel coördineert. In 2016 startte IVN Limburg met oeverafvalonderzoek gekoppeld aan Schone Maas Limburg. De huidige onderzoeksmethodiek bouwt op deze ervaringen voort.

Sinds 2012 wordt er op de Vlaamse Maasoever zwerfvuil opgeruimd met de actie Maas.net. Het is een samenwerking tussen de Maasgemeenten Kinrooi, Maaseik, Dilsen-Stokkem, Maasmechelen, Lanaken en Limburg.net, MooiMakers (OVAM), de Vlaamse Waterweg, Natuurpunt, Limburgs Landschap, de provincie Limburg en het Regionaal Landschap Kempen en Maasland. Vanaf 2018 gaat Maas.net samen met Schone Maas ook het zwerfvuil op onze Vlaamse Maasoever verder onderzoeken.
________________________________________

stardekk ×