terug naar overzicht

Nieuws februari 2019

26/02/2019

Welkom in onze natuur, ooievaar!

In de Wurfelderweg in Maaseik wordt al enkele weken trager gereden. En dat komt niet door een verkeersdrempel of andere maatregelen. Maar door de ooievaar die daar vertoeft. Hij gaat van dak naar dak en snoept hier en daar wat mee.

 

"De eerste dagen was de ooievaar een echte attractie in de straat", vertelt Aïsha, één van de buurvrouwen. "De kinderen vinden het geweldig. En mensen komen met de auto tot hier om hem eens te zien. Hij neemt zijn tijd om de straat over te steken, dus je moet voorzichtig zijn." "Het is niet duidelijk of de ooievaar een mannetje of een vrouwtje is", vertelt Francis. "Hij is geringd maar ik kan maar een deel van de code lezen: 1747. Maar de landcode ontbreekt. Ik heb nu een kameraad met een betere verrekijker gevraagd om eens langs te komen. Hopelijk ziet hij meer."

Wit spoor
Waar de ooievaar in de Wurfelderweg vertoeft, is wel heel duidelijk. "Ja, die uitwerpselen, zoals daar op dat zwart leien dak", vertelt Francis. "Niet iedereen is daar even blij mee." Dat kan Aïsha beamen. "Mijn overbuur heeft tot vrijdagavond laat zijn dak schoon gemaakt. Maar ’s zaterdags zat de ooievaar er weer en nu kan hij eigenlijk opnieuw beginnen."

De zoete inval
Francis vermoedt dat de ooievaar voor de Wurfelderweg heeft gekozen omdat er een paardenstal staat. "En daar zitten ook heel wat muizen." Maar intussen wordt de ooievaar ook gevoederd door enkele buurtbewoners. "Hij wordt verwend, mijn ene buurman geeft kipfilet, en mijn andere buur geeft garnalen."

Nieuwe stek?
Francis is ook de conservator van het nabijgelegen natuurgebied Tösch-Langeren van Limburgs Landschap vzw. Daar zit al vijf jaar een ooievaar. En hij hoopt dat ook hun ooievaar er een vaste stek wil. "In vogelvlucht is dat maar 1 km van hier. En daar is genoeg plaats, er staan zelfs enkele nestpalen klaar en enkele populieren waar de kruin uit gewaaid is. En daar vindt een ooievaar ook eten genoeg: insecten, kikkers en eventueel een mol als die daar zijn kop laat zien. Want een ooievaar heeft de vrije natuur nodig, geen mensen die hem eten geven."

Bron: Radio 2 Limburg

stardekk ×