terug naar overzicht

Nieuws maart 2019

07/03/2019

98% van de wandelaars in Limburg tevreden over het landschap

Vorig jaar zijn er in Limburg 2,2 miljoen wandelaars in onze provincie geteld. En 98% van die wandelaars is ook heel tevreden, vooral over de schoonheid van het landschap.
Het wandeltoerisme in Limburg doet het met meer dan twee miljoen wandelaars in 2018 goed. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van Toerisme Limburg in de drie Limburgse Regionale Landschappen. Amper 2% van de wandelaars blijkt ontevreden. “Wandelaars zijn vooral onder de indruk van de kwaliteit en de schoonheid van natuur en landschap,” zegt Johan Van Den Bosch van Regionale Landschap.

Voeren is uitschieter
Afhankelijk van het seizoen is er altijd wel een regio die hoge toppen scheert. “Tijdens de bloesemperiode piekt Haspengouw en wanneer de heide in volle bloei staat doet het Nationaal Park Hoge Kempen het heel goed,” zegt Van Den Bosch. “Er is wel één uitzondering en dat is Voeren. Dat is een wandelprovincie op zich,” zegt hij. Volgens Van Den Bosch is de grote variatie in het Limburgse landschap de grootste troef.

Zwerfvuil
Een minpunt lijkt het gebrek aan vuilnisbakken en het zwerfvuil die wandelaars tegenkomen. “Onze natuur is niet overal even proper,” zegt Van Den Bosch. “Wandelaars noemen vuilnisbakken als oplossing. Maar wij geloven in sensibilisering zodat mensen zelf hun verantwoordelijkheid op zich nemen.” In de verschillende regionale landschappen zijn ook 36 parkrangers druk in de weer, die dagelijks zwerfvuil opruimen. “Zij halen zo’n 25 ton afval per jaar op. Maar blijkbaar is dat nog niet voldoende om van dat kwaad af te geraken."

Vooral wandelaars uit eigen provincie
De gemiddelde wandelaar is rond de 50 jaar en wandelt in duo. Een kwart van de wandelaars wandelt met een hond en liefst een traject van ongeveer 7 kilometer. De wandelaars komen vooral uit Limburg zelf. Een kleiner gedeelte komt uit de aangrenzende provincies in Vlaanderen en Nederland. “Op zich is het fijn dat Limburgers hun eigen omgeving leren kennen,” zegt Van Den Bosch. “Slechts 6% van de wandelaars wandelt hier als vakantieganger.” Dat klinkt weinig, maar die groep is verantwoordelijk voor een kwart van de totale omzet van ruim 40 miljoen euro van de totale omzet van het wandeltoerisme.

Toekomst
Belangrijke uitdagingen voor de toekomst zijn het toegankelijk maken van wandelpaden voor mensen met een beperking en het aantrekken van mensen met een migratieachtergrond. “Er zijn nog te weinig rolstoelvriendelijke paden en die mogelijkheden zijn nog lang niet uitgeput” zegt Van Den Bosch.

Bron: Radio 2
Foto: Sarah Doumen

stardekk ×