terug naar overzicht

Nieuws maart 2019

13/03/2019

Grote zee-gast in Negenoord

Deze niet-alledaagse gast werd gezien in het gebied tot en met 9 maart. Of ze later nog aanwezig was is niet deuidelijk. Mogelijk werden er gewoon geen meldingen meer doorgegeven. Een leuke waarneming want normaal gezien dobbert deze eend, zoals zijn naam al zegt, ergens op de zee. Waarnemingen in het binnenland zijn vrij schaars.

Duiken
Deze eerste jaars vogel, te herkennen aan zijn lichtere onderzijde, had het duidelijk naar zijn of haar zin. Het beestje werd dan ook regelmatig druk duikend waargenomen. Dit komt omdat ze hun voedsel zoeken op de bodem van de zee of in dit geval plas. Ze duiken naar schelpdieren die ze meestal in zijn geheel inslikken. Omdat ze op zee hierdoor dan ook een stevige portie zout binnenkrijgen hebben ze speciale klieren boven hun neusgaten om het overtollige zout terug naar buiten te werken.

Overwinteraar
Het broedgebied strekt zich uit van Noorwegen tot het bekken van de Jenisej. Oostelijk daarvan tot aan Kamtsjatka en verder oostwaarts tot in Noord-Amerika komt de Pacifische grote zee-eend voor. Deze vogel verblijft vrijwel het hele jaar op zee, maar broeden doet hij op zoete meren in het binnenland en overwintert vaak ook op groot, open zoet water. De grote zee-eend is in West-Europa een vrij talrijke wintergast op zee, maar ook wel in een zeer klein aantal op grote meren in het binnenland. Zo ook dus onze gast die als het warmer wordt zo goed als zeker hun broedgebieden zal gaan opzoeken.

Altijd leuk om zo een zeldzame verschijning te mogen begroeten in één van onze gebieden.


stardekk ×