terug naar overzicht

Nieuws maart 2019

15/03/2019

Redders van het klimaat

Vorig weekend gaf Roger Huisman een interessante inkijk in de relatie tussen natuur en klimaat. Een hot (letterlijk) topic op dit moment.

Meer
De deelnemers van de klimaatmarsen krijgen volgens hem het verwijt dat ze klimaat, milieu, polutie en andere items rond dit thema allemaal op een hoopje gooien. Volgens de auteur van het stuk een juiste opmerking. Maar dan wel met de belangrijke nuance dat de problemen rond ons milieu en het klimaat heel nauw verbonden zijn en dat er veel meer aan de hand is dan wat de meeste mensen denken. Zo verwijst Dhr. Huisman naar een rapport van UNEP, het Milieuprogramma van de Verenigde Naties, waarin het bewijs wordt geleverd dat de strijd tegen klimaatverandering nog maar één van de vele stappen is naar een duurzame samenleving. UNEP komt uit op vijf risicofactoren: genetische manipulatie, het CO-verhaal, het smelten van de poolkappen, verkeerde maatregelen voor bescherming van het klimaat en de enorme versnippering van beschermde natuurgebieden.

Onze dada
En dan komt hij plots terecht in het vaarwater van Limburgs Landschap. Het is goed nieuws dat het aantal natuurgebieden wereldwijd blijft groeien. Maar heel vaak ontbreken de levensnoodzakelijke, wat de auteur noemt, ecosnelwegen tussen al deze gebieden. Natuurgebieden, en dan is dat zeker het geval voor ons kleine landje, zijn meestal veel te klein om onderdak te bieden aan leefbare populaties. Zeker als we spreken van soorten als wolven, beren, grote grazers en noem maar op.
De steeds uitbreidende infrastructuur zoals wegen, industrie, woonzones maakt van natuurgebieden eilandjes in een versnipperd landschap. Vooral zoogdieren die grote leefgebieden nodig hebben zijn hier de dupe van. Onze Naya zal het niet graag horen. 

Voortrekker
En dan is het leuk om te lezen dat Limburg in dit hele verhal blijkbaar een soort van voorbeeldfunctie heeft (dit zal Naya dan weer leuker vinden). De verbindingen tussen de gebieden vallen hier blijkbaar nogal mee volgens Dhr. Huisman. Hoewel, ik durf hier mijn zakje zout toch even erbij halen. "Tal van ecoducten, afgesloten wegen en andere links verbinden onze nationale parken". Een volgens ons toch iets te rooskleurig beeld. We zijn op de goede weg, maar er is nog een lange en moeilijke weg af te leggen.
Wel blij dat Limburgs Landschap toch een mooi steentje (zeg maar stevige kei) aan dit Limburgse voorbeeld heeft bijgedragen. 
En we doen verder. Voor het klimaat en voor de natuur.

Lees het volledige artikel op de website van Het Belang van Limburg. Opgelet, enkel leesbaar voor abonnees.
stardekk ×