terug naar overzicht

Nieuws maart 2019

20/03/2019

Lentekriebels

Heb je ook al lentekriebels gevoeld? Wij anders wel. Zingende tjiftjaffen, bloeiende sleutelbloemen en wilgen vol met katjes.

Eerste.
De eerste boerenzwaluw werd al gezien in ons landje. En we zijn pas half maart. Vijftien jaar geleden was dat wachten op het einde van deze maand. En als we nog verder terugkijken in de jaren 80 dan konden we deze lentebodes verwachten tegen begin april. Maar ook zingende zwartkoppen deden al hun lente-duitje in het zakje. Leuk? Op het eerste zicht lijkt het zo te zijn. Maar de natuur heeft toch wel wat aanpassingsproblemen met deze effecten ten gevolge van een opwarmende planeet.

Citroen.
Zo zagen we vorige maand tijdens een weekje met wel zeer hoge temperaturen plots heel wat citroenvlinders rondfladderen. En ook de dagpauwogen bleken al uit hun winterse schuilplaatsen te zijn gekropen. Moest de temperatuur zo warm gebleven zijn was dit zeker goed nieuws. De kans op een extra generatie vlinders was dan groot geweest. Jammer genoeg voor deze beestjes kwamen er toch nog wel wat koude nachten met zelfs vriestemperaturen aan. Die zorgde voor een stevige kwauw in de aantallen te vroeg uitgevlogen adulte beestjes. Weg volgende generatie. Zelfs eentje minder in dit geval. Want een dode vlinder zal geen eitjes leggen.

Pollen.
De vroege lente zorgt ook voor vroegere pieken in het pollenseizoen. Zo bleken wilgen en elzen al stevig met stuifmeel rond te strooien en dit heel vroeg in het jaar. Vaak hebben mensen met last van pollen het niet dadelijk door omdat ze op dat moment eerder denken aan een verkoudheid dan aan last van pollen.
En ook hier is het evenwicht tussen de zaden en nectar producerende planten en de dieren die dit op hun menu hebben staan in gevaar. De ene is te vroeg en de andere dus dan vanzelf te laat. Onze zomergasten komen dan ook vaak terug in hun broedgebieden op het verkeerde moment aan met alle gevolgen vandien.

Warmer.
Het vroegere zonnetje waar wij graag van profiteren op een gezellig terrasje is dus blijkbaar helemaal geen zegen. Integendeel. Zo blijkt dat de gemiddelde temperatuur op dit moment met 4°C gestegen is ten opzichte van de periode 1940-1968. Dat is wel heel veel. De natuur en ook wijzelf hebben nog een lange weg te gaan om ons aan te passen aan deze evolutie.
stardekk ×