terug naar overzicht

Nieuws april 2019

30/04/2019

In de maak: hondenlosloopzone Hengelhoef

Uit een enquête van 2017 bleek dat de bezoekers van Hengelhoef (nog) meer willen beleven naast de volkstuin, heide- en insectentuin, de imkerij, de heidetentoonstelling, de schapenstal, enz. Hiervoor gingen we op zoek naar mogelijke oplossingen. Deze ideeën resulteerden in de projectaanvraag ‘Helemaal los in het Hengelhoefbos’. Eind 2018 keurde het Agentschap Natuur en Bos de aangevraagde projectsubsidies goed voor de openstelling van Hengelhoef. Dat bekent dat we de komende drie jaar extra inzetten op de beleving op en rond de site.

Hondenlosloopzone
Nu ligt naast de parking een bos waarin de afgelopen jaren een deel exoten (Amerikaanse eik en vogelkers) uit zijn gedund. Regelmatige worden er loslopende honden in het gebied gespot. In het verleden heeft dit al geleid tot enkele dode schapen in onze boomgaard. De schapen begrazen namelijk de heide- en hoogstamboomgaard, vlakbij het bezoekerscentrum. Om dit een halt toe te roepen én om hondenbaasjes toch een alternatief te bieden, leggen we momenteel een hondenlosloopzone aan. 

Op zondagmiddag 14 juli vieren we 10 jaar bezoekerscentrum met o.a. de opening van de hondenlosloopzone. Hou je deze datum alvast vrij? Het programma vind je binnenkort op onze website.

Inrichting speelbos uitgesteld
In de toegankelijkheidsregeling van natuurgebied Hengelhoef werd vlakbij het bezoekerscentrum een speelzone ingekleurd. Deze speelzone werd op terrein in 2017 al aangeduid met een educatief infobord. Het speelbos ligt in een monotoon sparrenbos, dat helaas getroffen werd door de letterzetter (kever). Dit bos zal dus zo snel mogelijk gekapt en terug aangeplant moeten worden. Uiteindelijk zal het een gevarieerd, inheems bos worden met natuurlijk spelmateriaal in ‘parcoursvorm’. Op het einde van het parcours, kom je uit aan de biodiversiteitsakkers die momenteel nog verscholen ligt. Het beoogd resultaat is duidelijk: kinderen meer natuur laten beleven en hen hiervoor op een speelse manier uitnodigen. Door de invasie van de letterzetter is het einde van de werken pas voorzien in 2020-2021.stardekk ×