terug naar overzicht

Nieuws mei 2019

06/05/2019

Staartblauwtje gezien in Koningsteen

Deze kleine dagvlinder uit Midden-Europa was tot 2012 een onregelmatige dwaalgast in Vlaanderen. Het was in dat jaar dat te Riemst een kleine populatie werd ontdekt. Er werd zelfs ei-afzetting waargenomen. Ondertussen werd de soort al meermaals gezien in Vlaanderen. Maar het blijft een zeldzame verschijning. 
De (bescheiden) opmars van deze soort is denkelijk te wijten aan de klimaatverandering. De noordelijke uitbreiding was trouwens al voorspeld. Zeker voor een mobiele soort zoals deze die, ondanks zijn kleine formaat, toch behoorlijke afstanden kan overbruggen.

Staartje.

Het Staartblauwtje is een klein blauw vlindertje dat verschilt van de meer voorkomende blauwtjes zoals boomblauwtje en icarusblauwtje, door de ’staartjes’ aan zijn vleugels. De bovenkant van de vleugels is bij het mannetje violetblauw en bij het vrouwtje bruin met blauwe schijn. De onderkant van de vleugels is zilvergrijs met kleine zwarte stippen. Op de achtervleugel in de onderhoek bevinden zich twee zwartgerande oranje oogvlekken. En vlak bij deze oogvlekken aan de achtervleugel zitten de kenmerkende kleine, korte ‘staartjes’.
stardekk ×