terug naar overzicht

Nieuws mei 2019

08/05/2019

Nog zo geen gek idee

De ondertussen beruchte brug wordt nog steeds maar deels gebruikt door fietsers. Hierdoor ligt de helft van het wegdek er dan ook zielig en ongebruikt bij. In het project van de verhoging van alle bruggen over het Albertkanaal waren er plannen om deze brug dan ook te vervangen door een fietsbrug. Maar nu blijkt dat men heeft beslist om dit niet te doen. De huidige brug blijft bestaan en zal opgevijzeld worden. En dit biedt dus volgens onze mail-schrijver unieke kansen.

Half

Op de foto die bij de mail zat zie je dadelijk dat de brug echt een verbinding vormt tussen twee groene zones. Aan de zijde richting Hasselt ligt een groene zone rond de gebouwen van de Universiteit. Met vlakbij de brug een mooi bebost gebied. Aan de overzijde liggen niet zo ver van de oversteek al enkele vijvers van het vijvergebied dat doorloopt langs het kanaal. Het Lang Water is vlakbij en de Maten net iets verder. Dus natuur vlakbij. Aan voorwaarde één is al voldaan.

Verkeer

Als we een ecoduct zien of er over horen dan spring bij velen van ons een beeld van overstekende kuddes reetjes en passerend wild in ons hoofd. Maar dit is slechts een fractie van wat er zou kunnen passeren op zo een viaduct. Uit een onderzoek van 2018 in opdracht van het Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid van het ecoduct De Munt in Wuustwezel blijkt dat er heel wat soortengroepen gebruik maken van deze infrastructuur. Ree, haas, marterachtigen en amfibieën maken dan wel het gros van de waarnemingen uit. Maar uit de resultaten blijkt er toch meer verkeer te zijn. Kleine zoogdieren zoals woelmuizen, veldmuis, bosmuis en huisspitsmuis waren van de partij. En vleermuizen kiezen er ook voor om via deze oversteek te passeren inplaats van de, in dit geval, autostrade te kruisen. Maar liefst zeven soorten deden dit en eentje kwam er zelfs overwinteren, de baardvleermuis. 
En we gaan nog een formaatje kleiner. Ongewervelden profiteren ook van een ecoduct. Heel wat soorten zijn vleugelloos of hebben korte vleugels en vliegen niet of weinig. Zo werden tijdens het onderzoek 64 soorten loopkevers en 11 soorten sprinkhanen aangetroffen. Kortom, een ecoduct is van groot belang voor heel wat soorten die brede wegen of waterlopen niet kunnen overbruggen.

Goedkoop

Het idee om de helft van de tuikabelbrug in Godsheide in te richten als ecoduct is dan ook een schitterende voorzet. Enerzijds is de meest kostelijke infrastructuur, de brug zelf, als aanwezig en wordt ze maar deels gebruikt. Anderzijds is de natuur die van deze verbinding zou profiteren ook aanwezig.
Hopelijk koppen de instanties die zo een project eventueel zouden kunnen realiseren de voorzet van Guillaume netjes binnen. Ze zouden er alvast stevig mee scoren. En de natuur zal er weer een stukje beter door worden.

stardekk ×