terug naar overzicht

Nieuws mei 2019

10/05/2019

Joepie, minder zwerfvuil!

Juist?

Goed nieuws denk je dan. De auteur, Koen Snoeckx, haalde zijn gegevens uit een rapport van het Agentschap Wegen en Verkeer dat de toestand van ruim 7.000 kilometer gewest- en autosnelwegen bekeek. Daaruit blijkt dus dat het totale volume aan afval gehalveerd is. Limburg blijft ondanks een stijging ten opzichte van vorig jaar de properste provincie. Ook leuk om te horen. In Vlaams-Brabant passeren de grootste vervuilers. Dat Brussel een aantrekkingspool voor daar werkende mensen is met tal van files als gevolg zal daar niet vreemd aan zijn.
Maar toch hebben wij het gevoel dat deze cijfers niet echt de lading dekken. het gaat dus zoals al gezegd enkel over het vuil langs de wegen. En in het artikel staat ook dat alle vuil in en rond de vuilnisbakken niet werd meegerekend. En dit zijn nu net de plekken waar wij vaak zwerfvuil of gedumpte zakken huisvuil tegen komen in onze gebieden.

Controle

Tweede bedenking die ik heb dat er, gelukkig, een stevige sociale controle bestaat. De ingesteldheid van de gemiddelde Vlaming tegenover zwerfvuil is toch wel wat gewijzigd. Het topic staat dan ook vaak hoog in gerangschikt in tal van lijstjes rond onderwerpen die de burger storen. En steeds vaker hoor ik verhalen waar mensen vervuilers gewoon rechtstreeks aanspreken. De vaak leuke filmpjes hierover op het internet kom je dan ook steeds vaker tegen. 
Een ander feit is dat onze wegen steeds drukker en drukker worden en je als bestuurder bijna nooit alleen op weg bent. Om dan zo maar vuil uit je raam te kieperen is niet dadelijk aan te raden. De sociale controle werkt hier en zal dan ook effect hebben om de hoeveelheid afval langs onze wegen. 
Maar de minder drukke wegen waar vaak weinig of geen woningen staan krijgen dan toch nog de volle lading. Het zijn die plekken waar onverlaten wel nog hun zwerfvuil komen dumpen. En willen dat nu net de plaatsen zijn die dikwijls in de buurt van onze natuurgebieden liggen.

Ander gevoel

Onze werkploegen en vrijwilligers die heel wat uren bestenden aan het opruimen en proper houden van onze gebieden, wandelwegen en andere plekjes zullen het artikel in de krant dan ook met enig ongeloof gelezen hebben. Zij hebben denk ik niet echt het gevoel dat het probleem in verband met zwerfvuil aan het verbeteren is. Integendeel. Natuurlijk zijn wij opgetogen met deze cijfers. Maar om nu te stellen dat het stevig de goede kant is aan het opgaan lijkt mij toch iets te voorbarig. Er zal veel meer nodig zijn om het tij te keren.
stardekk ×