terug naar overzicht

Nieuws juni 2019

25/06/2019

Tip voor de luie medemensen

De geur van drogend hooi. Het is voor mij verbonden met de zomer. Ook de werkploegen van Limburgs Landschap zijn momenteel heel druk bezig met graslanden te hooien. Druk moment.


Graslanden werden vroeger jaarlijks, soms zelfs meermaals, gehooid. Het hooi werd gebruikt als voedsel voor de dieren. Hierdoor werd het dan ook afgevoerd. En dit leverde vanzelf soortenrijke percelen op met een zee van bloemen.
Ondertussen is hooien niet meer van deze tijd. ER wordt wel gras geoogst door landbouwers. Maar dit wordt door het strooien van kunstmest zo rijk gemaakt om de opbrengst te verhogen dat je het zal moeten stellen met felgroene weides met zo goed als geen bloempje te bespeuren. Limburgs Landschap probeert als natuurbeheerder de "oude" methodes nog wel toe te passen om die soortenrijke hooilandjes opnieuw te creëren.

Maar onze gazons zitten ook niet in de categorie "soortenrijk". Veel mensen maaien hun tuin alsof hun leven er van afhangt. Elk weekend halen ze hun grasmaaiers, meestal blitse tractors, van stal. Of, de nieuwe trend, ze laten het werk doen door een robot waardoor het gazon bijna constant gemaaid wordt.
Vaak wordt het maaisel niet opgeraapt, maar versnipperd. Hierdoor wordt je gazon steeds "rijker". En dit wil zeggen: nog meer maaien.

Je zou eens moeten bijhouden hoeveel uren je spendeert aan het maaien van je gazon. Enorm veel. Dus daarom onze ultieme tip.
Laat een deel van je gazon of, voor de durvers, je ganse perceel eens gerust. Niet meer maaien. Zet je grasmachine op kapaza of elders te koop en kkop je een hangmat in de plaats. En de eerste jaren zal je een twee of drietal keer alles moeten maaien. Het maaisel laten drogen en daarna afvoeren. Op een hoop in je tuin of naar het containerpark (waar dit kan). Je bent aan het hooien geslagen.

En dan is het even doorbijten. In het begin trekt het echt op niks. Hoog gras met denkelijk ook wat planten die we er liever niet in hadden (soms wat distels en netels, paardebloemen,...). Maar gewoon even door de vingers zien en als je vaak genoeg maait (daarmee bedoelen we die twee of drie keer) verdwijnen die vanzelf. En stilaan zal je minder moeten maaien en zal je perceel "armer" worden. Eigenlijk, vanuit ons standpunt, rijker. Rijker aan bloemen en daarmee ook vanzelf vlinders, insecten en allerlei andere leuke beestjes.

Minder werk, beter voor de natuur en veel mooier. Doe je mee? Stuur ons dan een foto van je tuin nu en eentje zoals hij er de volgende jaren uit ziet.


stardekk ×