terug naar overzicht

Nieuws juli 2019

08/07/2019

10 jaar bezoekerscentrum Hengelhoef vieren met een hondenlosloopzone

10 kaarsjes
Op zondagnamiddag 14 juli viert Limburgs Landschap vzw 10 jaar bezoekerscentrum met o.a. de opening van de hondenlosloopzone. Hieronder vind je het volledige programma.


13u30: Feestelijke ontvangst,
vrije toegang ‘expo 10 jaar bezoekerscentrum Hengelhoef’

14u00: Picknickweide en bosbar open & animatie
14u00: Op stap met de boswachter in Hengelhoef – Gratis!
14u00: Ontspanningswandeling met feel good manager - 5€/deelname, plaatsen zijn beperkt. Inschrijven via patricia.willems@limburgs-landschap.be

16u00: Toelichting 10 jaar bezoekerscentrum Hengelhoef
16u10: Officiële opening hondenlosloopzone
In de hondenlosloopzone liggen cadeau’s verstopt voor honden en hun baasjes!
- Zolang de voorraad strekt

Bestel je picknickpakket op voorhand! Meer info over de deelnemende picknickleveranciers via toerismehouthalen-helchteren.be/picknicken, of 011/49 21 40, toerisme@houthalen-helchteren.be


In april 2009 opende het bezoekerscentrum in Hengelhoef, Houthalen-Helchteren, officieel zijn deuren. Op die 10 jaar is er heel wat gebeurd, vertelt Patricia Willems, educatief medewerker bij natuurvereniging Limburgs Landschap vzw.
Anno 2008 werden drie hoofdfuncties naar voren geschoven: naast het feit dat Hengelhoef het uithangbord zou moeten worden van de vzw, zou het ook de naamsbekendheid moeten verhogen en de vrijwilligerswerking verbeteren. Er werd hard gewerkt om een attractief aanbod te creëren… Zo kwam er de eco-volkstuin, een heide- en insectentuin met plaggenhut, een vernieuwde imkerij met workshopruimte, de heidetentoonstelling, enz. Jonge kinderen kunnen genieten van het speelgroen op de site zoals de wiglo, buitenklas, enz. Ook voor de komende jaren staat er heel wat op het programma… Want stilstaan is achteruitgaan. Uit een enquête bleek onder andere dat de wat oudere kinderen bijvoorbeeld momenteel nog niet echt ‘aan hun trekken’ komen.

Hiervoor ging natuurvereniging Limburgs Landschap op zoek naar mogelijke oplossingen. Verschillende ideeën hieromtrent resulteerden in de projectaanvraag ‘Helemaal los in het Hengelhoefbos’. Eind 2018 keurde het Agentschap Natuur en Bos de aangevraagde projectsubsidies goed voor de openstelling van Hengelhoef. Dat betekent dat de komende jaren extra ingezet wordt op de beleving op en rond de site.


Hondenlosloopzone
Naast de parking lag een bosje waarin de afgelopen jaren een deel exoten (Amerikaanse eik en vogelkers) uit werden verwijderd. Dit bleek de ideale locatie voor een hondenlosloopzone, aangezien er regelmatig in het natuurgebied Hengelhoef loslopende honden gespot worden.
In het verleden heeft dit al geleid tot enkele dode schapen in de boomgaard. De schapen begrazen namelijk de heide- en hoogstamboomgaard, vlakbij het bezoekerscentrum Hengelhoef.

Om dit een halt toe te roepen én om hondenbaasjes toch een alternatief te bieden, heeft Limburgs Landschap vzw i.s.m. De Winning een ‘hondenlosloopzone’ aangelegd met voldoende ruimte om jouw trouwe viervoeter vrij te laten ravotten. Je kan de zone bereiken via verschillende toegangspoorten, ook vlakbij de parking. De zone ligt dicht bij het bezoekerscentrum, zodat ook het baasje nog kan genieten van een (h)eerlijk drankje.


Inrichting speelbos uitgesteld
In de toegankelijkheidsregeling van natuurgebied Hengelhoef werd vlakbij het bezoekerscentrum een speelzone ingekleurd. Deze speelzone werd op terrein in 2017 al aangeduid met een educatief infobord. Het voorziene speelbos lag in een monotoon sparrenbos, dat helaas getroffen werd door ‘de letterzetter*’. Dit bos moest dus zo snel mogelijk gekapt worden. De bedoeling is om dit zo snel mogelijk terug aan te planten… Uiteindelijk zal het een gevarieerd, inheems bos worden met natuurlijk spelmateriaal in ‘parcoursvorm’.

Op het einde van het parcours, kom je uit aan de biodiversiteitsakker die momenteel nog verscholen ligt. Het beoogd resultaat is duidelijk: kinderen meer natuur laten beleven en hen hiervoor op een speelse manier uitnodigen. Natuurlijk zijn ook scholen of jeugdbewegingen welkom in het speelbos. Hierdoor draagt het ingerichte speelbos bij de tot de versterking van de sociale functie van natuur en bos. Door de invasie van de letterzetter is het einde van de werken pas voorzien in 2020-2021.

De letterzetter is een kever uit de familie van schorskevers. Hij legt zijn broedsel onder de bast van de boom. De larven die hier uit voortkomen maken gangen onder de schors waardoor zij de boom ‘ringen’. Hierdoor sterft de boom af. Door het warme en droge weer heeft deze kever zich razendsnel verspreid, en op korte termijn zelfs gehele bossen aangetast. Als we dit laten gebeuren, zal deze plaag zich nog sneller en veel verder verspreiden.

Het is dan ook belangrijk dat we de aangetaste bomen zo snel mogelijk kappen en afvoeren. De voorziene kappingen zijn erg ingrijpend, maar geen paniek! De nieuwe, inheemse bossen die na het kapbeheer worden gerealiseerd zijn gevarieerder, minder gevoelig voor ziektes en plagen én beter bestand tegen tal van andere negatieve effecten van de klimaatverandering. Tegelijkertijd wordt de bosleeftijdsopbouw in Hengelhoef beter gespreid.

 

 

 

stardekk ×