terug naar overzicht

Nieuws augustus 2019

20/08/2019

De zwarte populier herleeft langs de Maas

Het ziet ernaar uit dat de Europese zwarte populier gered is. Het was lange tijd één van de vele soorten die dreigen uit te sterven door ontbossing, exoten, destructief landgebruik, klimaatverandering en vervuiling. Maar langs de Maas groeien nieuwe zwarte populieren.

De zwarte populier is essentieel voor de ontwikkeling van ooibossen langs rivieren. Ooibossen temperen de kracht van het water en beschermen zo bewoonde gebieden tegen de grillen van de rivier. Maar de afgelopen decennia waren alle natuurlijke populaties verdwenen en bleven nog slechts geïsoleerde exemplaren over.

Planten sinds 2001

In 2001 startten het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), De Vlaamse Waterweg en Limburgs Landschap met de aanplanting van zwarte populieren langs de Maas. “Vorig jaar al en ook dit jaar zagen we zaden op tientallen bomen: de soort plant zich dus voort, en de herintroductie is een succes,” aldus An Vanden Broeck van het INBO.

Grindbanken

De Maas kreeg de afgelopen jaren meer ruimte binnen haar winterbedding om de omgeving te beschermen tegen overstromingen. Daardoor kwam er ruimte om de zwarte populier opnieuw te planten bij de oever- en grindbanken in Negenoord en Groeskens in Dilsen-Stokkem. Op de grindbanken zijn nu al veel zaailingen te vinden, de zaden zijn soortzuiver en dat belooft dus voor de toekomst. Uit de resultaten aan de Maas kunnen ook lessen geleerd worden voor andere rivieren in Vlaanderen zoals de Dijle.

Bron: Radio 2 Limburg

stardekk ×