terug naar overzicht

Nieuws september 2019

02/09/2019

Limburgs Landschap vzw adopteert twee ezels in Hengelhoef.

Met uitsterven bedreigd

De ezel (Equus africanus asinus) maakt deel uit van de familie van paardachtigen. Wist je dat sommige wilde ezelsoorten met uitsterven bedreigd worden? Het natuurlijk leefgebied van de wilde ezels is gekenmerkt door dorre, woestijnachtige gebieden. Onze tamme ezel kan daarom goed overleven onder barre omstandigheden met veel warmte en zon, maar het dier kan slecht tegen vocht en regen. Van nature leven wilde ezels in kleine, rondtrekkende kuddes van vrouwelijke dieren met hun veulens.

Ihaa

De mannelijke dieren hebben een groot territorium en leven alleen of in groepen van uitsluitend mannelijke dieren. Tijdens het grazen verspreiden de leden van een kudde zich, maar houden de kuddeleden contact door heel luid te balken- het typische “Ihaaa”-geluid. Deze roep is kilometers ver te horen. In tegenstelling tot het paard dat vlucht bij het zien van gevaar zoals een roofdier, blijven ezels bij gevaar staan en verstarren ze. Door dit gedragskenmerk genieten ezels - weliswaar niet verdiend – de reputatie eigenzinnige dieren te zijn. De tamme ezel heeft diverse variëteiten en rassen, die verschillen in grootte. Met een goede verzorging en huisvesting kan een ezel tot wel 30 à 40 jaar oud worden.

Niet waterdicht

Ezels houden graag overzicht op de omgeving. Oorspronkelijk komen ze uit een warmer klimaat, maar met hun dikke vacht kunnen ze in België het hele jaar buiten lopen. Het enige waar ze heel slecht tegen kunnen is vocht: hun vacht is namelijk niet waterdicht. In Hengelhoef zorgen we dus voor een droge en ruime inloopstal om te schuilen. Ezels zijn sociale dieren die bij voorkeur in een kleine kudde leven. Ezels hou je daarom minstens per twee. Helaas wringt daar het schoentje. Amedee, onze oudere ezelvriend in Hengelhoef, staat al een hele tijd alleen. Amedee is van privé- eigenaars, maar Limburgs Landschap vzw wil nu 2 ezels adopteren om de weide langs de hoogstamboomgaard kort te houden, en Amedee gezelschap te houden. “Hiervoor doen we beroep op Anegria vzw, die sinds 2011 verwaarloosde en mishandelde ezels opvangen. Voor de aankoop van een ezel mag je rekenen op zo’n 500 euro”, vertelt Kristel Vautmans, veeverzorger bij Limburgs Landschap.

Een duit in het zakje

Wil je de toekomst van de ezel een handje helpen? Wil je ook dat er gezelschap komt voor ezel Amedee in Hengelhoef? Steun ons dan met een gift (vanaf 40 euro zijn giften fiscaal aftrekbaar) op rekeningnummer IBAN –BE28 4564 0220 0120, BIC – KREDBEBB met vermelding ‘gift ezel’.
Alvast hartelijk ‘ihaa-rtelijk bedankt’.
De gulste gever krijgt de eer om onze nieuwe ezels een naam te geven.

Bron: huisdierwijzer ezel, departement omgeving, Vlaamse Overheid

stardekk ×