terug naar overzicht

Nieuws september 2019

03/09/2019

Ooievaars bij de vleet

De voorbije maand was het moeilijker om geen ooievaar te zien dan wel. Het ging vaak om grote groepen van zowel adulte als juveniele vogels die duidelijk op doortrek waren. Ze bleven dan ook meestal ook maar een of hoogstens twee dagen te plaatse.

Eggertingen

Ook in onze gebieden werden ooievaars gezien. Zo kregen we van Henri Vertessen op 14/8 een mailtje dat hij die dag een groep van 188 vond op een akker vlakbij Eggertingen in Kortessem. De dag nadien zaten er nog 52 stuks die omstreeks 10u hun weg naar het verre zuiden voortzetten. Een exemplaar bleek gekwets en werd door Henri overgebracht naar het Natuurhulpcentrum.

Terugkeer

De doortrekkende ooievaars  zijn vaak afkomstig van Nederland of Duitsland. Dit kon vastgesteld worden omdat er heel wat ooievaars met een wetenschappelijke ring door het leven gaan. Zo zat er in de groep van Eggertingen eentje die een ring kreeg in Wilemshaven Duitsland. Na een moeilijke periode blijkt deze soort het terug goed te doen. In ons land werd er trouwens alles aan gedaan om mooie broedpopulaties te creëren in het Zwin en Plankendael. Maar ook ’losse’ broedparen komen steeds vaker voor.

Groot

En als er ooievaars ergens neerstrijken gaat dat zelden ongemerkt voorbij. Het zijn grote en opvallende dieren en zo goed als iedereen herkent ze dan ook nog eens. Ze zijn dan ook graag geziene gasten. In heel wat landen is het hebben van een broedend ooievaarspaar een grote gunst die geluk brengt voor de bewoners van het huis waar ze op of naast hun nest maken. En het beeld van een ooievaar met een doek met als inhoud een baby zal ook wel bij heel wat mensen niet onbekend zijn. Een mooie legende die momenteel wordt vertaald in tegen ramen gecrashte plastieken of pluchen exemplaren.

Veel

En als je even gaat kijken op de website waarnemingen.be wordt het snel duidelijk dat er dit jaar heel wat grote groepen over ons land passeerden of even kwamen overnachten. We zetten de grootste groepen even op een rijtje.

4/8    55 over Sint-Truiden en 22 over Rekem
5/8    63 over Aldeneik
11/8  80 over Hasselt
12/8  120 pleisterend in Maaseik
13/8  100 pleisterend in Maaseik
14/8  192 over Genk en 188 te Kortessem
15/8  120 over Piringen
20/8  14 over Diepenbeek en 30 pleisterend in Neerpelt
21/8  32 over Kuringen en 36 over Tessenderlo
22/8  16 pleisterend te Stokrooie
23/8  10 over Wilderen
24/8  28 over Sint-Truiden
28/8  62 over Grote Brogel
stardekk ×